home   historie
1903-2003 Van stromatras tot zitten op maat

    1903 VAN KRIEKEN & RIDDER starten op de Prinsengracht 345 in Amsterdam met matrassenfabriek ‘De Ooievaar’. Stro, zeegras, kapok en watten zijn in die tijd de vulmaterialen. Een hoes, als sloop gestikt, wordt met behulp van een lange naald, touw, pluizen en heel veel handenarbeid omgetoverd tot een matras. De eerste week halen ze een omzet van 2 matrassen. Er moet 3 gulden bij.

 

  1925

Matrassenfabriek de Ooievaar is al enige malen uit haar jas gegroeid. Via de Ridderstraat nummer 100 en de Oude schans verhuist het bedrijf naar de oudezijds- achterburgwal in Amsterdam. De productie is inmiddels opgevoerd tot 130 matrassen in de week. Er zijn 5 medewerkers. Er wordt geleverd aan Amsterdamse winkeliers en aan groothandel Wijers op de Nieuwezijds voorburgwal. De handkar is vervangen door een bakfiets waarop de matrassen torenhoog worden opgestapeld. Op de Amsterdamse bruggen wordt de hulp ingeroepen van de "bruggentrekkers(duwers)" die een extra handje bij geven om de brug over te komen.

 

Ridderstraat 100 click voor details Ridderstraat 100 click voor details
Oude Schans click voor details Oude zijds achterburgwal click voor details

 

1931 Doordat zijn vader vroegtijdig komt te overlijden gaat Piet Ridder, als 16 jarige jongen, de leiding overnemen van de matrassenfabriek. De crisisjaren dienen zich aan. Oorlogsdreiging wordt voelbaar in Europa en de jonge Ridder moet de kost verdienen voor zijn moeder, broer en zusters. De bakfiets is te klein geworden en wordt ingeruild voor een bestelauto.

1946 Piet Ridder, inmiddels getrouwd en vader van 3 kinderen moet alles weer opnieuw opbouwen. Materiaal en voorraden zijn in de oorlog verloren gegaan of geruild tegen eten. In Amsterdam wordt een pand gehuurd van de gemeente. Leningen van banken en leveranciers maken het mogelijk opnieuw met de fabricage van matrassen te starten. Materiaal is schaars en echt goed is er voorlopig niet te verdienen. ‘De Ooievaar’ gaat er een product bijmaken. Fauteuilkussens. Velen kunnen zich nog de haardfauteuils herinneren met een rug die door middel van een houten stang is te verstellen Deze kussens worden ook wel rookstoelkussens genoemd.  

 

1953 De eerste 50 jaar zitten er op. Ridder vindt het tijd worden voor een nieuwe naam. Ooievaar wordt Perida. PEterRIDder Amsterdam. P E R I D A. Alle zalen van het beroemde hotel Brinkmann in Haarlem worden afgehuurd en Perida viert haar 50 jarig bestaan met een geweldig feest. Een nieuw rookstoel-kussen wordt op de markt gebracht onder de naam 'Paramount' (het favoriete sigarettenmerk van Ridder). Intussen heeft een groot deel van de Nederlandse woninginrichters de weg naar Perida gevonden. Paramount kussens worden in bijna alle rookstoelen toegepast. Perida produceert er zo'n 30 duizend stuks per paar van. In de volgende jaren vindt geleidelijk de omschakeling plaats van matrassen en kussens naar gestoffeerde meubels. Naast de klassieke hoogstoffering wordt ook een moderne fauteuil op de markt gebracht. Fauteuil 'Como' met een beukenhoutenframe mahonie houten poten en armleggers, kunstleren bekleding kost inclusief omzetbelasting f. 125,- en wordt in grote series gemaakt.

 

Het 50 jarig jubileum in 1953. Click voor details          

1903

50

1953

 

1967 Bij Perida heeft inmiddels de 3e generatie Ridder z'n intrede gedaan.In matrassen, kussens en meubels heeft polyester (in vinding uit de 2e wereldoorlog) plaats gemaakt voor het polyether comfortschuim. Er is bijna geen beperking meer in de modellering. De jonge Ridders zien het meest in de productie van bankstellen. Er wordt goed naar de markt gekeken. Naast de reeds in 1958 ontwikkelde Rio ontstaat de vraag naar de bekende 60e jaren modellen. Perida organiseert een show in Treslong Hillegom, bekend van TV (Trapeze) en showt daar meer dan 40 nieuwe modellen.

1970-1980. Perida gaat zich verder specialiseren in het maken van leren bankstellen. De meubelwereld is een stuk kleiner geworden. Beurzen in Keulen,Milaan, Kopenhagen worden regelmatig bezocht. Het bedrijf ontwikkeld zich als leerspecialist. Leer komt van over de hele wereld. Waterbuffelleer uit Taiwan en wildbuffel leder uit Nieuw Zeeland. In 1975 staat Mondileder op de huishoudbeurs met 60 leren zitelementen in het absolute topsegment. Allemaal gemaakt bij Perida.  In 1976 is de ruimte in Amsterdam te klein geworden. Er wordt een grote productiehal gevonden in Vijfhuizen.

1 juli 1978 wordt het 75 jarig jubileum gevierd op het kopje in Bloemendaal. Eind 70e jaren krijgt ook Perida te maken met de recessie. De rente stijgt naar 13% en de verkoop van dure zitmeubelen komt voor het eerst onder druk te staan. Ridder heeft er 50 jaar opzitten en geeft het stokje over aan de jongere generatie

directiewisseling begin 80er jaren  

1982 Dure leren zitmeubelen worden minder verkocht en Perida gaat op zoek naar extra mogelijkheden. Door verre gaande specialisatie in maatwerk en comfort is het normale afzetgebied niet onderhouden. Nieuwe opbouw in een tijd waarin diverse 'Grote Merken' het moeilijk hebben is bijna niet mogelijk. Perida besluit zich verder toe te leggen op maatwerk. Een directe benadering van de consument is de volgende stap. Nu kunnen eindgebruikers beslissen over hun eigen zitcomfort. Niet alleen door andere bekleding of een hoger pootje. Nee vanaf dat moment levert Perida geheel op maat. Dat betekent een volledige omzetting van de productie van serie werk naar ordergericht produceren. Er wordt veel ervaring opgedaan met produceren op maat. Andere klanten dienen zich aan. De luxe jachtenbouw is in Nederland in de lift. En juist daar is een enorme vraag naar maatwerk

      

1994 Sinds 1987 is Perida dichter bij de consument gaan zitten. Filialen werden geopend in Oisterwijk, Heerlen en Rijswijk. Dan blijkt dat Perida klanten veel liever direct naar de fabriek komen om daar, met de mensen die het ook moeten uitvoeren, hun persoonlijke wensen te bespreken. Een dure inschattingsfout en begin 1995 wordt het laatste filiaal weer gesloten. In 1995 gaan studenten van de Technische hoge school in Delft bij Perida beginnen aan hun eindexamen opdracht. Via schuim en lucht komen zij aanzetten met water als drager om drukverdeling tijdens het zitten gelijkmatig te verdelen. De jongens van Perida zagen dit in het begin helemaal niet zitten. Na maanden van experimenteren is men er in geslaagd een oplossing te vinden die er voor zorgde dat zonder dat er in gezeten werd de stoel er toch nog goed uit bleef zien. De studenten slaagden met vlag en wimpel. Sinds 1996 heeft Perida het systeem gepatenteerd in Europa en de VS. Door haar specialisatie als zitcomfort op maat specialist komt Perida steeds meer in beeld bij andere industrieën, zoals automobiel en luchtvaart.

Deze eeuw

27 juni 2003. Perida viert haar 100 jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan is model 2003 ontwikkeld. 'n bank waar 100 jaar Perida ervaring in is verwerkt.

In verband met het jubileum heeft Perida een grondige verbouwing aan binnen en buitenzijde ondergaan.

    

Op donderdag 4 december 2003 volgt de kroon op het werk. Paul en Ed Ridder ontvangen uit handen van burgemeester Fons Hertog de oorkonde die het bedrijf recht geeft op het voeren van het predikaat:  Bij Koninklijke Beschikking HOFLEVERANCIER.

  

1903

De nieuwe koopmansbeurs aan het damrak in Amsterdam wordt officieel geopend door koningin Wilhelmina. Het beursgebouw is ontworpen door H.P.Berlage

 

1925

Architect Gerrit Rietveld ontwerpt en bouwt in Utrecht voor mevrouw Schröder een bijzonder huis.Een huis dat opvalt door het platte dak de opvallend witte kleur afgewisseld met vlakken in primaire kleuren doet denken aan recente schilderijen van Piet Mondriaan. Het huis is ingericht met meubels van Rietveld waaronder de skeletachtige loodblauwe zitstoel en de zig-zag eetkamer stoelen.

1931

De ENKA fabriek te Arnhem en de verenigde Glanzstoff fabrieken te Elberfelt fuseren tot Algemene Kunstzijde Unie (AKU)

 

 

 

1946

De stichting Goed Wonen wordt opgericht. De stichting zal volgens de vooroorlogse functionalistische principes van de architectenverenigingen ‘De 8' en ‘De Opbouw’ de strijd aanbinden tegen stijlloosheid, materiaalschaarste en woningnood. Daartoe zal zij streven naar eenvoud en functionaliteit, zuinig materiaalgebruik, machinale produceerbaarheid en betaalbaarheid voor grote groepen van de bevolking. Aangezien de vooroorlogse stalen meubelen naar ontwerp van Mart Stam, Marcel Breuer, Mies van der Rohe, Gispen en Le Corbusier door materiaal-schaarste te duur zijn geworden zoekt Goed Wonen naar vervangend materiaal. Hout, rotan, biezen en multiplex zijn de nieuwe materialen die in hun folder worden voorgesteld.

 

 

 

 

 

1953 Het kabinet wil een eigen woning voor iedereen. De plagen van de oorlog liggen achter ons, op één na: de woningnood. Hij heeft de eigenschappen van een slepende ziekte. Wat ons voor ogen staat is een eigen woning voor ieder gezin, aldus koningin Juliana 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967 Amsterdam 25 november - de wethouder mr. Th. Elsenburg heeft de eerste bewoners van de Bijlmermeer officieel de sleutel van hun woning in flatgebouw Hoogoord overhandigd

 

 

 

 

Piet Ridder van matras tot bankstel

 

1982 Lubbers: Terugdringen overheids tekort staat voorop

 

 

 

 

1994  

In 1994 baren Ton Alberts en Max van Huut veel opzien met hun ontwerk voor de gasunie. Zelden is over een kantoorgebouw zoveel geschreven als over het 'Gasgebouw van Nederland', het hoofdkantoor van Gasunie in Groningen. Een opzienbarend bouwwerk, dat jaarlijks tienduizenden belangstellenden trekt. Zowel binnen als buiten is dit organisch gebouw een buitengewone creatie, een blikvanger van formaat aan de zuidkant van de stad Groningen

 

 

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan heeft Perida met de medewerkers op 20 juni 2003 een speurtocht naar het verleden georganiseerd. De meeste oude pandjes waren nog terug te vinden.

 

prinsengracht 345

 

oude Schans

 

oudezijds achterburgwal (achter boom)

 

Nassauplein bij de Haarlemmerpoort.

 

 

Tijdens de receptie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan aan Perida aangeboden de eerste schrijfmachine waarop de rekeningen werden getypt.(Adler) Door Johan (1920) en Margreet Ridder